Cynk w sprayu poprawi smak jabłek

jablko

Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym do zdrowego wzrostu i reprodukcji wszystkich żywych organizmów. Obecność cynku w roślinach jest ważna, ponieważ odpowiada za wiele istotnych funkcji związanych wydawaniem plonu. Jabłko, jeden z najbardziej popularnych owoców na świecie wydaje się być bardzo wrażliwy na niedobór cynku. Najnowsze badania wykazały, że aplikowanie cynku w krytycznych fazach rozwoju jabłoni wpływa korzystnie na poprawę jakości owoców.

Cynk (Zn) w roślinach odpowiada m.in. za metabolizm węglowodanów, fotosyntezę, wpływa na powstawanie cukrów, regulację poziomu kwasu indolooctowego (odpowiedzialnego za wzrost roślin). Naukowcy z Chin zbadali wpływ oprysków zawierających kationy Zn na dwóch gatunkach jabłoni – Gala i Fuji. Jabłko Fuji pochodzące z Japonii zostało wyhodowane ze skrzyżowania odmian Rall’s Janet i Red Delicious. Jabłko Gala to nowozelandzka odmiana jabłoni, otrzymana w z mieszanki Kidd’s Orange Red i Golden Delicious. Jako opryski posłużyły: roztwór siarczanu cynku (ZnSO4) oraz roztwór alkoholu cukrowego z dodatkiem cynku. Każda z odmian została spryskana osobno jednym i drugim roztworem. Napylanie było prowadzone podczas czterech różnych etapów rozwoju drzew: dwa tygodnie przed pączkowaniem (z ang. budbreak), trzy tygodnie po rozkwicie, po zakończeniu wiosennego wzrostu pędów oraz miesiąc przed zbiorem. Dojrzałe owoce zostały zebrane i przeanalizowane pod kątem jakości plonu oraz stężenia cynku.

Badania wykazały, że umyte i obrane owoce z drzew spryskanych podczas czterech różnych faz rozwoju posiadały zwiększoną zawartość cynku. Stężenie suplementu nie stanowiło zagrożenia dla roślin. Toksyczny, niekorzystny wpływ (fitotoksyczność) obserwuje się przy nieprawidłowym stosowaniu oprysków lub ich nadużywaniu. Dodatek cynku w etapach drugim i czwartym wpłynął na zwiększenie średniej masy owoców zarówno w odmianie Gala jak i Fuji. Zabiegi w stadium pierwszym i czwartym były przyczyną wzrostu jędrności owoców Fuji. Z kolei pierwszy, drugi i czwarty etap skutkowały zwiększeniem zawartości rozpuszczalnych cukrów i witaminy C w owocach z odmiany Gala. Dla gatunku Fuji ten sam efekt zapewnił każdy z etapów.

Naukowcy zaznaczyli, że przed doświadczeniem drzewa nie wykazywały symptomów niedoboru cynku. Napylanie roztworem alkoholu cukrowego z dodatkiem cynku okazało się bardziej skuteczne niż aplikacja siarczanu cynku. Oba płyny były dobrze wchłaniane przez tkanki roślin i zapewniły poprawę jakości owoców drzew rosnących w warunkach naturalnych.

Wyniki doświadczalne stwarzają nowe możliwości dla sadowników. Bazując na kosztach, autorzy badań rekomendują napylanie obiema substancjami o zawartości odpowiednio 0,1% cynku oraz 0,04% azotu w gotowym roztworze.

Źródło:
[1] Zinc Sulfate and Sugar Alcohol Zinc Sprays at Critical Stages to Improve Apple Fruit Quality. Yong Zhang, Chunxia Fu, Yujing Yan, Yan’an Wang, Ming Li, Meixiang Chen, Jianping Qian, Xinting Yang, Shuhan Cheng. HortTechnology August 2013 vol. 23 no. 4 490-497
[2] http://horttech.ashspublications.org/content/23/4/490.abstract | 21.11.2013
[3] http://www.gospodarstwo-sadownicze.pl/sadownictwo/produkcja_jablek/jablko_fuji,7,1,0.html | 21.11.2013
[4] Apple by Sami Keinänen, flickr.com, CC BY-SA 2.0

Dodaj pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *