Biopolimery z bananów

banan

Szesnastoletnia Elif Bilgin z Turcji wygrała nagrodę sponsorowaną przez magazyn Scientific American za odkrycie wytwarzania biopolimerów ze skórek bananów, będących odpadem ich przetwórstwa oraz konsumpcji.

Nastolatka ze Stambułu spędziła dwa lata na doskonaleniu metody której rezultat w postaci biopolimeru może znaleźć zastosowanie do izolacji przewodów elektrycznych. W ubiegły czwartek jej wysiłki opłaciły się gdyż otrzymała 50 000$ nagrody w konkursie Science in Action będącym częścią programu Google Science Fair dla młodych wynalazców. W swoich badaniach, Bilgin – która mówi: „nauka jest moim powołaniem” – zauważyła że jeśli skrobia i celuloza z odpadów jak np. skórka mango mogą być wykorzystywane do produkcji biopolimerów, to skórki bananów również się do tego nadają.

Co roku "produkowanych" jest 2 tysiące ton skórek bananowych

Co roku “produkowanych” jest 2 tysiące ton skórek bananowych.

„Dla mnie oznacza to, że mój projekt ma potencjał aby być rozwiązaniem na rosnący problem zanieczyszczenia spowodowanego przez polimery ropopochodne” – mówi Bilgin która zalicza naszą noblistkę Marię Skłodowską-Curie do grona swoich autorytetów. „Oznacza to również że zaczęłam zmieniać świat, co sprawia że nawet bez tej nagrody czuje się jak zwycięzca” – dodała w wywiadzie na stronie scientificamerican.com.

Po wielu latach badań i rozwoju, biopolimery osiągają coraz większy sukces komercyjny. W szczególności takie aspekty, jak naciski cenowe związane z polimerami konwencjonalnymi, ochrona zasobów, ochrona środowiska i klimatu, czy też coraz większe wymagania gospodarki odpadów i recyklingu zwiększą w przyszłości znaczenie produktów ekologicznych. Wyroby na bazie specjalnych zastosowań będą produkowane na coraz bardziej masową skalę. Biopolimery są to materiały które w całości lub w znacznej części bazują na surowcach rolniczych lub drewnie. Typowe elementy to skrobia, cukier, oleje roślinne lub celuloza, jak również specyficzne biomolekuły, takie jak lignina czy guma. Obecnie wiele biomateriałów osiągnęło wysoki poziom dojrzałości technicznej i ekonomicznej. Uzupełniają to specjalne, a czasami unikalne właściwości pod względem wyglądu i dotyku lub zdolności do biodegradacji.

Źródło:
[1] http://blogs.scientificamerican.com/at-scientific-american/2013/06/27/science-in-action-winner-for-2013-elif-bilgin/ | 30.06.2013
[2] Banana peel by Quinn Dombrowski, flickr.com, CC by 2.0
[3] Bananas by librarianidol, flickr.com, CC by 2.0

Dodaj pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *